2011. június 8., szerda

Akácvirágos palacsinta

Pár napja apum hazaállított egy csokor akácvirággal. Mondom neki, jó hogy hozta mert szeretném kipróbálni az akácvirágos  palacsintát, amire ő azt mondja hogy hát ő pont azért hozta, hogy süssek palacsintát belőle. :D
Így hát végigböngésztem a nettet, keresgéltem a recepteket, infókat gyűjtöttem, aztán megalkottam az én akácvirágos palacsinta variációmat.

Hozzávalók:

2 púpos ek kukorica liszt
kb 200 gr finomliszt (nem mértem)
2 ek cukor
3 tojás
1 tk sütőpor
kb 10 gerezdről a virágok
5 dk vaj
5 ek olaj

1 dl ásványvíz
kb 4-5 dl tej, azaz amennyit a massza felvesz

A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, cukorral és kevés sóval. Belerakjuk a 3 tojást, a kis kockákra vágott vajat, elkeverjük, majd kisebb adagokban hozzáadjuk az ásványvizet és a tejet, az olajat a legvégén. A tészta állagát illetően kicsivel vastagabb mint a hagyományos palacsintáké.
Az akácvirágokat simán belekevertem a tésztába. Mivel ez a mi kis kertünkből volt leszedve ezért nem is mostam meg a virágot, csak leellenőriztem hogy nehogy véletlenül belekerüljön egy nemkivánatos kis bogár.

Egy teflon serpenyőben kevés vaj és olaj keverékén kis adag palacsintákat sütöttem, egyszerre 3 db fért el a serpenyőben.
 Lehet csak úgy simán enni, vagy egy kis lekvárral, én még fagyival is megkóstolnám. :D
Az akácvirággal kapcsolatban: nem tudtam hogy milyen izé lesz a palacsintában (teaként nem szeretem) ezért biztonságból kevés virágot raktam bele. Végeredmény: alig érződött a palacsintában. Így hát én ajánlom a dupla akár tripla mennyiséget is.
Következő alkalommal majd úgy fogom elkészíteni hogy a fürtöket majd belemártom a masszába és kisütöm. Így tuti biztos hogy fogom érezni az akác izét :D

1 megjegyzés: