2011. augusztus 4., csütörtök

A kisfiam traktor tortája

Ezt a traktor tortát készítettem a fiam 2 éves szülinapjára:


 Nem is írom le hogy mennyit szenvedtem míg elkészítettem. Ezerszer megfogadtam hogy soha többet nem fogok ilyen projektbe belefogni. Majdnem mindennel bajom volt.
De nézzük csak hogyan is készült.
A piskóta kiválasztásánál Kricky piskótája mellett döntöttem, sütöttem egy 6 tojásos meg egy 4 tojásos téglalapú lapot és ebből faragtam ki és raktam össze a traktoromat. A piskótával semmi bajom nem volt, nagyon finom, puha és nem száraz a tésztája , viszont a faragásnál nem voltam happy - picit morzsálodott - , pedig még hűtőbe is beraktam hogy minél jobban lehűljön és könnyebben faraghassam. Igaz, még sokat nem sütöttem de még nem találkoztam azzal a fajta piskóta tésztával amit könnyen lehet faragni. Ha esetleg valakinek van valamilyen jó receptje ilyen téren nem bánom ha megosztja velem. :)

 A krémmel is nagy bajban voltam. Szerettem volna valami különleges ízt, de mivel az egész tortát fondanttal szándékoztam bevonni, nem akartam megkockáztatni hogy esetleg a krémem valahol eláztassa a fondantot. Sok tépelődés után Feketepillangó főzőtt csokikrémje mellett döntöttem és nem bántam meg. Igaz picit bepánikoltam mikor kihűlt a krém és eléggé folyós volt hogy vajon a cukros-vajas keveréknek sikerül megkeményítenie a krémet vagy nem? Sikerült! Egyetlen bajom volt vele, túl édesre sikerült, pedig a cukor mennyiséget is lecsökkentettem és 2 tábla 55 százalékos csokoládét raktam bele...na de ez nem olyan vészes, majd következőkor még csökkentem a cukor mennyiséget.

Miután lehűtöttem a megtöltött és kifaragott traktoromat, bevontam vaj krémmel, ami ismét nem sikerült tökéletesre, verhettem a robotgéppel a krémet reggelig is, akkor sem lett volna olyan igazi krémes állaga. Azt hiszem a lúdas ebben a porcukor volt, nem volt igazi por állaga és ez biza már nem "olvadt" el amíg kevert a robotgép.

A fondantot időben elkészítettem Kiskukta receptje alapján és a hűtőben várta a sorsát. Először elkészítettem az ablakokat, aztán egy kevés fondantot feketére színeztem (ez érdekes volt, fekete festék por hiányában összekutyultam én a szint kakaó, piros és kék por festékből) bevontam a kerekeket, a mintázat rajta gyatrára sikerült :(, aztán jött a piros szín, ami nem egy kifejezetten piros traktor szín, de én csak ilyet tudtam kihozni a piros poromból. Bevontam a traktor többi részét is, és míg a hűtőben keményedett,a betűket betűkinyomó hiányában késsel kifaragtam. Szerintem elég jól sikerültek. :) Aztán ráragasztottam a betűket a traktorra (nagyon vékony ecsettel a betűk hátoldalára pici vizet felvittem és így gyorsan elhelyeztem a tortán). A keményítőt nem tudtam hogy mivel tüntethetném el a fondantról (a képen jól látszik), valami ötlet?
Tudom lett volna még mit ráraknom a traktorra hogy még traktorosabb legyen de már időm sem volt, energiám sem. Patrikom szerencsére igy is nagyon "dicsérte" a tortáját. :D
Itt épp a gyertyák elfújásán szorgoskodik az ünnepelt

Nagyon örült a traktorjának, már akart vele játszani, mutatta a kerekeit és  "vezetett". :)
Még egyszer Isten éltessen sokáig kisfiam!!!

Tapasztalataim ezen mű után.
- Ki kell találjak valami izesitést a vajkrémnek.
- A fondant nagyon jó lett, nyújtható, formázható, már csak a megfelelő szerszámokra kell szert tegyek mert azok nélkül kegyetlenül nehéz a formálása és sok időt is vesz fel.

Más: találtam ez egyik online filmoldalon egy reality-show-t ahol egy New Jersey cukrász , Buddy Valastro és családja/alkalmazottjai lélegzetelállitó tortákat készítenek.A film címe Cake Boss (sajnos nem tudom a pontos magyar címét) és 4 szérián keresztül csodálhatjuk meg a tortájukat (én a másodiknál tartok). Amugy ott láttam hogy ők rengeteg vajkrémet használnak a torta bevonásokhoz (ami olyan krémes hogy csak na!), meg a fondantjukat is nagyon vastagra nyújtják ki hogy minél jobban formázható legyen (viszont ilyenkor én arra vagyok kíváncsi hogy mennyire cukor íze van egy szelet tortának? hisz megdöbbentő a mennyiség ami rájuk kerül -  én az én szelet traktor tortámról például nem fogyasztottam el sem a fondantot sem a vajkrémet. Ezzel más is így van?)Ugyancsak próbáltam ellesni hogy a faragott tortákhoz milyen piskótát használnak, mert nem morszálodik, aztán meg persze ott van az a puffasztott rizs/búza amiből ugyancsak jól formázható,faragható "tésztát" készitnek (ennek a kipróbálásával várni fogok, mert még itt ilyennel nem találkoztam). Itt láttam hogy gőz segitségével szép fényesre varázsolják a fondantos tortájukat (ilyen gőzfujjó gépezetem nincs, valamit majd kiagyalok :) )

Aztán van egy más reality-tv-s műsor, ahol a fent említett cukrász 10 cukrászból kiválaszt egyet aki majd nála fog dolgozni (Cake Boss: The next great baker). Mikor végignéztem ezt akkor picit megnyugodtam, mert ottan tapasztalt cukrászoknak sem jön mindig minden össze, nem sikerülnek úgy a torták ahogyan stb. Amíg ezt meg nem néztem nagyon bénának tartottam magam, de ezek után már nem annyira, sőt picit büszke is vagyok magamra hogy az internet és a gasztrobloggerek által sikerült ennyi mindent megtanulnom relatív rövid idő alatt. Tudom hogy sok minden van, például diszités terén ahol tényleg csak sok gyakorlás után jutok el oda ahová a cukrászok, de nem adom fel. Talán majd egyszer elvégzek egy cukrász gyorstalpalót :D

Nektek hogy tetszik a kis traktor tortám?

4 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy, jópofa lett a traktorod!:-)
    Én épp most készítek egy autós tortát ( eddig még nem próbáltam), majd meglátjuk abból mi sül ki...
    A fekete színt egyébként széntablettával tudod elérni.
    És én nem használok keményítőt a fondant nyújtásánál, így az nem is marad rajta.
    Ó és Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Sütis néne! :) Biztosra veszem hogy sikerülni fog az autós tortád, már várom hogy lássam :)
    Köszi az ötletet a fekete szinhez, márcsak azt kell megtudjam hogy hol kaphatok olyat. Ja és nem tudtam hogy ehető a széntabletta :)
    Fiam nevében is köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Iza, nagyon ügyes vagy! Hatalmas nagy tapasztalatokkal nem rendelkezem én sem, de pár jó ötlet! Ha megfelelő krémmel betöltöd a piskótádat, később nem lesz gondod a faragással. Az amerikai vajkrémeknek tényleg van valami titkuk, én is ámulattal nézem a tükörsima bevonatú "buttercream icing-os" tortákat.
    Nálam már készült Rice Krispy Treats-ból traktor, formázható, használható - de ott nem az íz dominál. Nyilván a süti részét másként kell akkor megoldani!
    Ja igen, a keményítőt finom, sűrű ecsettel kell lesepregetni róla. Főleg utólag, fényképeken nagyon csúnyán tud mutatni, ahogy virít a tortán a keményítő fehéren!
    A vajkrémet lehet kakaóporral is ízesíteni, ha passzol ízben, akkor szívesen alkalmazom. Egyébként ha alkalmas a torta betöltésére a krémed, akkor nagy eséllyel alkalmas lesz a bevonásra is (tudom ajánlani Farkas Vilmos párizsi krémjét például).
    Még pár torta és hidd el, már te is sokkal elégedettebb leszel a végeredménnyel!

    VálaszTörlés
  4. Széntablettát a gyógyszertárban kapsz(tudod ami hasmenésre is jó :-D, mivel megköti a méreganyagokat.)De nem kell belőle sok, és nincs káros hatása sem, emiatt nem kell aggódni.:-)

    VálaszTörlés