2011. március 1., kedd

Savanyú zöldségleves csirkemájjal

Imádom a csirkemájat (vagy bármilyen májat), de még levesben nem próbáltam.
Pár napja nem tudtam mit is főzzek. Vágytam valami újra, fellapoztam virtuálisan a Kifőztük magazinokat és az utolsó számban (2011/2) akadtam erre a levesre. Innen letölthetitek a magazint, sok tuti recept van benne, regisztrálás kötelező, de megéri.

Hozzávalók:

1 közepes vöröshagyma
3-4 szál sárgarépa
1-2 szál petreszelyemgyökér
fél közepes zellergumó
kb 20 deka zöldborsó
2-3 gerezd fokhagyma
40-50 deka csirkemáj
1 csapott ek liszt
1 ek mustár
150 gr tejföl (az eredetiben 2 dl tejszín)
2 húsleveskocka
1 tk majoránna
só, bors

A csirkemájat beáztatjuk vízbe, a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apróra felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felkockázzuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket, 1-2 percet pirítjuk majd felöntjük kevés vízzel és félpuhára pároljuk.
Míg a zöldségek párolódnak, a csirkemájat megmossuk és feldaraboljuk.
Miután a zöldségek félig megpárolódtak, belerakjuk a zöldborsót, pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, rászórjuk a lisztet is. Felöntjük kb 1 dl vízzel és megpróbáljuk csomomentesre keverni a lisztet, hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük.
A tejfölt elkeverjük másfél dl vízzel és beleöntjük a levesbe, jól elkeverjük és még felöntjük kb másfél liter vízzel, belerakjuk a leveskockákat és a majoránnát.
Felfőzzük a levest és belerakjuk a csirkemájat és 10-15 percig lassú tűzön főzzük a levest. A vége felé ízlés szerint megsózzuk és borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és citromlével (nem kötelező)
(elnézést a rossz minőségű fényképért, a kisfiam mellett lehetetlen fényképezni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése