Az ötlet Dulminától származik, nála olvastam erről a levesről. Mivel a hütőszekrényben ott árválkodott egy kisebb fej feketeretek gondoltam kipróbálom milyen is megfőzve.
Örülök, hogy megpróbáltam, érdekes leves kerekedett belőle. A szüleim nem találták ki hogy a krumplin kivül mi van benne, karalábéra tippeltek. A feketeretek ize tényleg nagyon hasonlit a karalábééra, és még a retek jellegzetes csipősség is eltűnt.
Na, de nézzük csak az én variációmat
Hozzávalók:
5-6 közepes méretű krumpli
1 közepes (olyan 30 deka) feketeretek
1 kis vöröshagyma
petrezselyemzöld
lestyán
só, bors
fél tk kurkuma a színéért
4-5 ek liszt
1 tojás
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Belerakjuk a kockára vágott retket és pár percig kevergetjük, majd felöntjük kb 1,5 liter vízzel. 20 perc elteltével a levesbe rakjuk a felkockázott krumplit is és a fűszereket is.
Mikor megfőttek a zöldségek, leszűrjük, a levet visszarakjuk a tűzhelyre és míg újra felforrik gyorsan elkészítjük a nokedlit: a lisztet elkeverjük a tojással és annyi vizet adagolunk hozzá hogy nokedli állaga legyen, majd nokedli szaggatón a levesbe szaggatjuk. Amíg a nokedlink elkészül, a zöldségek háromnegyed részét egy magas faló edénybe rakjuk és krémesre turmixoljuk (így nem kell behabarnunk a levest)
Amikor a nokedlink megfőtt visszarakjuk a zöldségeket, a szilárdat és a pürésitett változatot is, pár percet még főzzük.
Következőkor valami disznóhússal is megpróbálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése