2011. február 6., vasárnap

Különleges torta

Apum szülinapjára készült ez a torta. Istenien finom lett! Kicsit többet kellett a konyhában ülnöm, mint a hagyományos torták készítésekor, de megérte. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Ja a tortát Lissánál láttam, itt megnézhetitek a fázisfotokat is, nekem akkor nem volt időm fotozgatni :)
Hozzávalók:

- a kakaós lapokhoz :
 6 tojás sárgája,
 150  gr porcukor
5 ek olaj
3 ek kakaó
1 tk sütőpor
 170 gr liszt

- a fehér laphoz:
 6 tojás fehérje
1 ek víz
150 gr porcukor
4 ek mák vagy darált dió ha nem szeretjük a mákot
3 púpos ek liszt

- a krémhez
1 vaniliapuding
5 ek porcukor
 350 ml tej
100 gr fehér csoki
150 gr margarin vagy vaj
250 ml tejszín
2 ek vanília eszenc
2 ek kakaó

- a torta bevonásához
 250 ml tejszin
 1 ek kakaó

A kakaós laphoz a tojás sárgákat habosra keverjük a porcukorral, kanalanként hozzáadjuk az olajat és alaposan elkeverjük. A lisztet, a sütőport és a kakaót külön tálban összekeverjük és hozzáadjuk a tojásos-cukros keverékhez és addig gyúrjuk amíg kemény tésztát kapunk.3 egyenlő részre osztjuk és a tortaformánkkal megegyező nagyságúra kinyújtjuk (nekem 26 cm-es volt) és előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.
Miután kivesszük hűlni hagyjuk. Miután kihűlt egy kőkemény tésztát kapunk, de nem kell megijedni hisz majd miután összeállitjuk a tortánkat meglágyul.

A fehér lapokhoz a tojás fehérjéket a vízzel félkeményre felverjük majd hozzáadjuk a porcukrot és kemény, fényes habbá verjük. A mákot (nem kell megdarálni!) összekeverjük a lisztel és óvatosan hozzákeverjük a habhoz. Kapcsos torta formába öntjük, amit előzőleg kivajaztunk és kiliszteztünk és az előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük,tűpróbával ellenőrizzük hogy kész lett-e.

Amíg a lapok hűlnek elkészítjük a krémet: 300 ml tejet a cukor felével felmelegitjük, közben a többi cukrot a pudingporral és a megmaradt 50 ml tejjel elkeverjük, majd hozzáöntjük a forró tejet és addig kevergetjük amíg sűrű masszát nem kapunk. A biztonság kedvéért, na meg hogy nehogy leégjen a továbbiakban gőz fölött főzzük a krémet (egy nagyobb lábosban vizet melegítünk és arra rárakjuk a pudingos tálunkat). A krémhez adjuk a feldarabolt csokoládét és a vajat és addig kevergetjük amíg elolvadnak. Miután levesszük a tűzhelyről, folpackkal letakarjuk hogy a száradáskor ne keletkezzen réteg a tetején.

Miután a puding kihűlt hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt, két egyenlő részre osztjuk, az egyik felébe elkeverjük a vaníliát a másik felébe pedig a kakaót, amit előzőleg egy kis vízzel felhigitottunk majd a hűtőbe rakjuk.
A torta összerakásához a kihűlt fehér tésztát két részbe vágjuk.
Ha a kakaós lapok nagyobbak mint a fehér lapok akkor nyugodtan kivághatunk belőlük, így könnyebben össze fogjuk tudni majd rakni a tortánkat.
A lapokat a következő sorrendben rakjuk egymásra: fehér lap - kakaós krém - kakaós lap - fehér krém - kakaós lap - fehér krém - kakaós lap - kakaós krém - fehér lap (kukk a képre). Pár órára berakjuk a hűtőbe.
A torta bevonásához én 250 ml tejszínt használtam.
Nem sikerült tökéletesen felszeletelnem a tortát, még kísérletezek ezzel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése