2011. március 3., csütörtök

Szülinapi torta

 Sok nehézségek árán, de sikerült elkészítenem anyum szülinapjára ezt a tortácskát. Nagyon büszke vagyok magamra,hogy sikerült, mert általában mindig valamit elrontok, valami hiányzok, valami...:)
Két napomba telt, de nem azért mert olyan bonyolult, csak hát a kisfiam mellett nagyon nem tudom kiélni a gasztronómiai hajlamaimat. Meg is fogadtam magamnak, hogy következőkor éjjel fogok sütni.


 A torta ötletét ugyancsak Lissától vettem, akárcsak ezt a tortámat. Amikor megláttam ezt a tortát, tudtam hogy ha törik ha szakad, anyumnak megsütöm, hisz ő nagyon szereti az ilyen krémes-habos süteményeket (az egyik kedvence a Rigó Jancsi).

Mivel egy picikét változtattam a tortán leírom a hozzávalókat:

a tésztához:
- 4 tojás
- 125 gr cukor
- 150 gr vaj
- 75 gr étcsokoládé
-175 gr liszt
- 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tk szóda bikarbonát
- 1 cs vaniliacukor
(2 ek darált dió- ezt kifelejtettem :) )

a vaniliakrémhez:
- 2 egész tojás
- 4 ek cukor (szerintem elég 2 is, mert édes lett a krém)
- 150 gr fehér étcsokoládé
- 300 ml tejszín
- 1 ek vaniliaeszenc
- 2 ek citromlé
- 1 cs zselatin (én 8 gr-osat használtam)

a csokoládé krémhez
- 300 gr csokoládé (fele tej fele ét)
- 80 gr kukoricakeményitő
- 3 dl tej
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 300 ml tejszín
- 1 cs zselatin
- fél üveg meggy befőtt vagy bármilyen más fajta gyümölcs

a csokigallérhoz (az oldala)
- kb 100 gr étcsoki

a vajkrémhez: 50 gr vaj és 80-90 gr finomra órőlt porcukor

A tésztához a vajat a cukor felével és a vaniliáscukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, jól elkeverjük, majd következik a kakaópor, a lisztes-szóda bikarbonátos keverék. Az étcsokit vizgőz fölött megolvasztjuk, picit hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a fentebb elkészített keverékhez. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd pedig belekeverjük a tésztába. Egy kicsit keménykés állaga lesz a keveréknek, tehát nyugodtan elkeverhetjük benne a habot.
Egy szétvehető tortaformába öntjük - én 25 cm-esbe sütöttem (egy tipp : hogy a tészta nehogy kifolyjon, ajánlom hogy a tortasütő lapját vonjuk be aluminiumfoliával és úgy szóritsuk rá az oldalát) és előmelegített sütőben kb 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük (tűpróba!!!)

Amíg sül a tésztánk elkészíthetjük a krémeket.
A vaniliáskrémhez a tojásokat összekeverjük a cukorral és vizgőz fölött (egy edénybe vizet melegítünk és erre rárakunk egy külön edényt amiben majd elkészítjük a krémet,persze mindvégig a tűzhelyen tartjuk) addig kevergetjük amíg puding állagúra besűrűsödik a krémünk. Ekkor belekeverjük a feldarabolt fehércsokit, megvárjuk amíg elolvad, pár percet még keverjük majd levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.

A csokoládés krémhez a keményítőt elkeverjük a kakaóporral, pár evőkanál tejjel. A többi tejet felforraljuk és lassan adagoljuk a keményítőhöz, majd a tűzhelyen kemény krémet főzünk belőle. Én a csokoládé felolvasztásához, a krémet ismét vizgőz fölé raktam és úgy raktam bele a feldarabolt csokoládét. Mikor ez is elolvadt levesszük a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.

A kihűlt tésztát 3 egyenlő részre vágjuk.

Az alsó lapot elhelyezzük a tányéron, köré rakjuk a tortaforma oldalát. Egy kartonból akkora karikát készítünk hogy a torta lapra rárakva minimum két ujjnyi távolság legyen a kartonkarika és a tortaforma között, óvatosan bevonjuk a karikát aluminiumfoliával és ráhelyezzük a tortalapra.

A csokoládékrémhez hozzákeverjük a felvert tejszint és a zselatint (én a zselatint kifelejtettem és alig akart megkeményedni a krém, a képeken látszik is hogy nem épp olyan az állaga mint a fehér krémnek). A krém felét rárakjuk a lapra, erre ráhelyezzük a meggy darabkákat, majd befödjük a többi krémmel. A középső lap kialakításához az egyik lapból annyit lefaragunk hogy beleférjen a kartonkarikába, rárakjuk a krémre és pár órára a hűtőbe rakjuk.

Pár óra után a félkész tortát kivesszük a hűtőből, óvatosan eltávolítjuk (levágjuk) a kartonkarikát. A vaniliáskrémet összekeverjük a felvert tejszínnel és a zselatinnal, majd óvatosan bevonjuk oldalról és felülről is a belső tortánkat. Rárakjuk az utolsó lapot, bevonjuk foliával és hűtőbe rakjuk jó pár órára.

A torta tetejét egy kis szimpla vajkrémmel kentem be (a vajat robotgéppel elkevertem, majd fokozatosan hozzaadtam a porcukrot és kb 10 percig dolgoztattam a gépet). Eredetileg fehércsokoládés ganache-ot terveztem,de a 75 gr fehércsoki kevésnek bizonyult... majd következökor.
Tehát a torta oldaláról eltávolítjuk a kapcsot, elsimítjuk az oldalát, rákenjük a vajkrémet és pár percre hűtőbe rakjuk.

A torta oldalához a csokigallért a következőképpen készítettem el ( itt megnézhettek egy fotosorozatot erről, innen vettem én is az ötletet). Kivágtam egy akkora téglaalapot sütőpapirból amivel körbeértem a tortámat (ha jól emlékszem 72 cm hosszú és 9 cm széles volt). A csokoládét vizgőz fölött megolvasztottam és  relativ gyorsan a sütőpapirra kanállal elkentem és óvatosan a torta köré raktam, jól elsimitottam.Ez egy kicsit nehézkés volt, de meg lehet oldani egyedül is, de lehet egy kis segitséget is hivni. 10-15 percre hűtőbe rakjuk hogy megdermedjen a csokoládé, majd kivesszük és egyszerüen lehuzzuk róla a sütőpapirt.

 A rózsákat percipánból készitettem. A rózsaszint folyékony ételfestékkel szineztem, a biborvöröset pedig szilárd ételfestékkel. Próbáltam szép haragoszöld leveleket is késziteni, de kinyomok nélkül ez nem sikerült, igy hát leloptam pár levélkét a japánrózsáról, bevontam az egyik felét a felolvasztott csokival, pár percre hütőbe raktam hogy megdermedjen és majd egyszerüen lehúztam a levelet.
Amint látszik az irogatás nem nagyon megy nekem. Profi felszerelés hiányában, sütőpairból készitettem tölcsért, de az sem tökéletes. Majd szert teszek egy igazi cukrászok által használt habzsákra.

 Nézzétek el nekem a tökéletlen szeletelést :D

2011. március 1., kedd

Savanyú zöldségleves csirkemájjal

Imádom a csirkemájat (vagy bármilyen májat), de még levesben nem próbáltam.
Pár napja nem tudtam mit is főzzek. Vágytam valami újra, fellapoztam virtuálisan a Kifőztük magazinokat és az utolsó számban (2011/2) akadtam erre a levesre. Innen letölthetitek a magazint, sok tuti recept van benne, regisztrálás kötelező, de megéri.

Hozzávalók:

1 közepes vöröshagyma
3-4 szál sárgarépa
1-2 szál petreszelyemgyökér
fél közepes zellergumó
kb 20 deka zöldborsó
2-3 gerezd fokhagyma
40-50 deka csirkemáj
1 csapott ek liszt
1 ek mustár
150 gr tejföl (az eredetiben 2 dl tejszín)
2 húsleveskocka
1 tk majoránna
só, bors

A csirkemájat beáztatjuk vízbe, a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apróra felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felkockázzuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket, 1-2 percet pirítjuk majd felöntjük kevés vízzel és félpuhára pároljuk.
Míg a zöldségek párolódnak, a csirkemájat megmossuk és feldaraboljuk.
Miután a zöldségek félig megpárolódtak, belerakjuk a zöldborsót, pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, rászórjuk a lisztet is. Felöntjük kb 1 dl vízzel és megpróbáljuk csomomentesre keverni a lisztet, hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük.
A tejfölt elkeverjük másfél dl vízzel és beleöntjük a levesbe, jól elkeverjük és még felöntjük kb másfél liter vízzel, belerakjuk a leveskockákat és a majoránnát.
Felfőzzük a levest és belerakjuk a csirkemájat és 10-15 percig lassú tűzön főzzük a levest. A vége felé ízlés szerint megsózzuk és borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és citromlével (nem kötelező)
(elnézést a rossz minőségű fényképért, a kisfiam mellett lehetetlen fényképezni)