2010. december 26., vasárnap

Ünnepi kenyér


Sütis néninél láttam meg ezt a csodás kenyeret és miután elolvastam a receptet eldöntöttem hogy a karácsonyi ebédünkre elkészitem, hadd legyen egy kis különlegesség is. Ime ilyen lett az enyém:


bliccel
blicc nélkül, természetes fényben

A receptet a desszert hun megtalálhatjátok, nagyon jó leírással, fázisfotokkal és hiszem hogy bárkinek sikerül ha van egy kis türelme.
Én annyiban eltértem a recepttől, hogy a rétesliszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használtam, ugyanis mifelénk nem lehet ilyen lisztet kapni (sajnos).
Nagyon finom lett. El is mentettem/leírtam a titkos recept füzetemben, mert szándékomban áll még megsütni!

2010. december 21., kedd

Kétszinű kuglóf

Az első kuglófot életemben Pécset ettem, még licis koromban. Reggelire legtöbbet ilyet ettem kakaóval, idehaza nem lehetett ilyet kapni. Most pár hete előkerült a forma és elkezdtem több féle süteményt készíteni kuglofformában, aztán meg eszembe jutott a kelt tésztás változat. Keresgéltem a netten receptek után, és végül Gasztoboszi kuglófja mellett döntöttem, amit persze egy kicsit átalakitottam.

Hozzávalók:
500 gr liszt
50 gr buzacsira (helyetesithető liszttel)
2 dl tej
35 gr élesztő
1 tk só
80 gr cukor +1 ek
100 gr margarin
2 tojás
1 ek vanília koncentrátum vagy két tasak vaniliáscukor
3 ek kakaó
 5 ek tej + 1 vaniliáscukor
Elkészítés:
A lisztet egy keverő tálba szitálom, rárakom a búza csirát, a sót és a cukort .
 A tejet meglangyosítom, belerakom az 1 ek. cukrot és belemorzsálom az élesztőt. Mikor "felfutott" beleöntöm a lisztes keverékbe és a robotgép dagasztó lapátkáival összekeverem a masszát. Dagasztás közben hozzáadom a felolvasztott margarint is.

 Hozzáadom a tojásokat is és tovább dagasztom. Pár perc után (miután már látjuk hogy nehezebben megy a dagasztás a gépnek :)) kézzel folytatjuk tovább a dagasztást.

 A tésztát két felé osztom, az egyik felébe belekeverem a vaniliakivonatot és egy kevés lisztet még hozzáadok, csak annyit hogy ne ragadjon.
 A tészta másik feléhez hozzáadom a vízzel elvegyített kakaót és ha szükséges akkor még lisztet adok hozzá.
 Külön tálba rakom a két tésztát, tetejét megszórom liszttel, letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyre rakom hogy a duplájára nőjön meg. (én általában a szekrény tetejére szoktam tenni, mert mint tudjuk a meleg levegő könnyebb mint a hideg, azaz a plafonhoz közelebb melegebb van mint a padlónál)
Miután megkelt, mindegyiket külön téglaalapúra kinyújtom, kb fél centis vastagságra, a fehér lapra rárakom a kakaósat és a keskenyebb felénél feltekerem és olyan hosszú rudat formálok belőle hogy a kuglóf formában a két vége összeérjen.
Mivel az én kuglóf formám szilikonos ezért nem kellett sem kivajazni, sem kilisztezni, de a hagyományos formát ajánlott hogy ne ragadjon bele a sütemény.
Miután a tésztát beleraktuk a formába,ismét letakarom, meleg helyre takarom és megvárom míg a duplájára nő.
 Mikor megkelt a tészta előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük (tűpróba.) Mivel a kelt tésztának jót tesz a vizgőz, nem árt ha a sütő aljára egy fém tálkában vizet öntünk, így nem fog az oldala is túlsülni/megégni/megszáradni.
 A sütőből kivéve, még a szilikon formában hagytam pár percet, közben többször is megkentem a tetejét a cukros-tejes  keverékkel, így szép fényes és puha lesz a sütemény teteje.

Kiborítva így nézett ki. Hogy miért maradt olyan fehér a közepe, nem tudom, de  meg volt sülve rendesen, több helyen is megszurkáltam.
Belülről így nézett ki. Következőkor még vékonyabbra fogom kinyújtani a tésztát hogy több réteg legyen benne. :)
Egy bögre kakaóval, egy kis vajjal és lekvárral megkenve istenien finom. Nekem valamiért másnap ízlett a legjobban.